Internet aan boord

Ik ben al jaren in de weer met WIFI ontvangst aan boord en heb verschillende oplossingen gekocht en gebruikt, hier een korte samenvatting van onze ervaringen.

Longrange Wifi ontvanger
Voor het versterken van zwakke WIFI signalen: je krijgt hiermee een groter bereik.
Deze ontvangers zenden met meer vermogen dan wettelijk is toegestaan maar hebben ook een zeer gevoelige ontvanger. Hierdoor ben je in staat om veraf gelegen WIFI punten te gebruiken.
De WIFI versterkers van 2Com (zoals de AWUS036H) , of de Powerwifi werken prima als je ze door middel van een USB kabel op de PC aansluit.
Tip: 2com levert al vele jaren een mooi assortiment online: www.2com.nl


Wij werken meestal met onze iPhones en iPads; die hebben geen USB aansluitingen. Vandaar dat ik later ook de router (R36) heb gekocht. Link voor een volledige set.
Die router vraagt wat mij betreft iets te veel aandacht, maar hij werkt uitstekend.

MIFI-router

Naast de Longrange WIFI ontvanger gebruik ik een MIFI router.
Je koopt een SIM met data tegoed en stopt die in deze router; via WIFI verbind je met smartphone, tablet, PC, etc, tot maximaal 10 apparaten tegelijkertijd.
De router is zeer compact en werkt op een batterij dus je kan hem makkelijk meenemen; ik gebruik hem bijvoorbeeld ook in de auto. Het werkt eigenlijk net als thuis, maar dan zonder vaste internetverbinding.
Op zee heb je meestal dekking zolang je de kust kunt zien.Ik heb eerst de Huawei E5330 (3G) en later de Huawei E5577s-321 (4G) gekocht.
(ze worden ook regelmatig op marktplaats aangeboden)
Via een app op je telefoon (of iPad) bedien je de router en heb je overzicht van het datagebruik.
Dit werkt over het algemeen uitstekend; je bent in ieder geval niet langer afhankelijk van de WIFI van de haven.In Frankrijk kochten we in 2015 voor 30 euro een SIM met 2GB data-tegoed bij Orange en hebben daar 2 weken lang mee kunnen internetten.
In 2017 kocht ik bij Prepaidzero een europa dataSIM met 12Gb voor 65 euro.
Op dit moment maken we gebruik van een Lebara SIM; je hebt geen abonnement nodig: je koopt online een tegoed voor 30 dagen, te gebruiken in heel europa.

3G en 4G worden nog steeds goedkoper en zijn een betaalbaar (en beter) alternatief voor de haven-WIFI.

De MIFI router is ook als WIFI-repeater te gebruiken; als je 1 inlogcode krijgt kan je toch met meerdere apparaten gebruik maken van de WIFI.

Reacties